A hangulat már bekúszott a bőr alá.
A számban a puncs ízét érzem, lassan 8 éve főzöm, osztatlan sikerrel.
- Hagyományos és mai magyar konyha magazin 2000. dec
Hozzávalók:10 dkg barna cukor,1-2 narancs leve és héja,1 dl rum vagy konyak,1-1 körömnyi vanilia és gyömbér,15 szem szegfűszeg,1 l vörösbor, 1 csipet őrölt bors - Tálaláshoz: 5-5 dkg mazsola,aszalt füge és mandula
A cukrot megolvasztjuk (karamellizáljuk), majd a narancs levével és a rummal/konyakkal felöntjük. Csak addig hagyjuk a tűzön amíg az összes cukor feloldódik. A gyömbért, a vaniliát, a szegfűszeget és a narancs vékonyan lehántolt héját beledobjuk és jól összekeverjük. Néhány órára a hűtőbe tesszük, sőt ha lehet egész éjszakára.
Másnap a bort felmelegítjük - de nem forraljuk fel -, majd a rumos fűszeres keveréket beleszűrjük, és egy csipetnyi őrölt borssal megbolondítjuk.
Az előmelegített, hőálló poharak aljába néhány szem mazsolát, apróra vágott fügét és mandulát dobunk, erre merjük a forró puncsot.
Rita
Nincsenek megjegyzések:
Megjegyzés küldése