2009. jan. 6.

Szabad szín asszociációk a la esküvő

Az első megbeszélések kezdetén szoktuk a színvilágot tisztázni.
Ez nagyon is fontos. Stílust, kellékeket, virágokat, struktúrát, összképet hoz, mit hoz, egyenesen ránt magával.

Minden egyes vendég ízlése természetesen nem azonos.

A lendületes, fiatalos, vidám narancsot (minden esetben óriási táncolós, bulizás lett a vége a vacsorának) politikai hovatartozás végett le fideszes esküvőzik.
Pedig a narancs, mint színszimbólum gazdagságot, örömet, lelkesedést, vidámságot, elragadtatást hordoz.

Sokak kedvenc színválasztása a zöld, nálunk négy árnyalatból választhattok, már csak ezek közt is nagy különbségek vannak. A zöld jelentése remény, megbízhatóság, biztonság, nyugtató ereje van. Pihentető szín az emberi szem számára. Állandóságot és állóképességet sugalmaz. És valakinek meg a Fradit, márpedig ő Dózsás, és vice versa lila esküvőn....
Halkan mondom ezek a frappáns kinyilatkoztatások mindig férfiszájból hangzanak el.

A fehérre van aki azt mondja tiszta, szűzies, másnak steril,
a barna lehet gyakorlatias míg más szemszögből unalmas.
Hát ember legyen a talpán aki eligazodik :)

Nem sorolnám végig az összes szín jelentését, találsz erről millió jegyzetet, tanulmányt, akit érdekel (mint mondjuk engem is) órákig olvasgathatja, megunhatatlan.

Azt tanácsolom először gondoljátok végig nektek melyik szín mit jelent, az illik a helyszínhez, a stílusához, tükrözi azt amit tudatosan tükrözni szeretnétek? A tudatos kulcsszó! Mert ha egyszer megteheted, hogy végig gondolod akkor tedd meg!

Hónapokig tanultam szimbológiát és komolyan mondom legalább olyan érdekes, izgalmas mint a színtan.
Amerikában már régóta óriási közkedveltségnek örvendenek például a koszorúk. Ajtón, háttérben, asztalon, plafonról lógva, mindenhol. Szimbológiai jelentése a soha véget nem érés, az összetartozás, kapcsolódás, igazán helyén való jelentések ezek egy esküvőre. Mi már többször felvetettük mint ötletet és nagyon sokan reagáltak úgy, hogy a koszorú a temetőbe való. Hát igen, mert érintettünk itt most stikában egy új témát :)) a mi magyarok vagyunkat .
Olvastam egy elgondolkodtató könyvet a nemzeti különbségekről, felfogásban, hozzáállásban, érzékenységben... Richard Hill írta a címe Mi, Európaiak ajánlom figyelmetekbe.
Talán ebben rejlik az a titok is, hogy míg más népek trendjében ott a fekete nálunk az nagyon kis kivétellel abszolút tabu az esküvőkön. Öltözködésben nem, ott persze bőven, talán még túlzásba is eskünk a fekete színnnel. Anno a Divat Intézetben a tanárnőm mondta: "lányok, csak annyit kérek, nézzetek meg egy német nyugdíjas klubbot amikor kiszállnak a buszból múzeumot nézni a Hősök terén!" hát igen, színesek.
Míg nálunk ha beköszönt a tél mindenki feketébe, sötét kékbe és barnába öltözik, hogy vajon miért? nem tudom.
Mintha lennének egyes szakmáknak, rétegeknek is színei, régen színekről tartottam előadásokat, volt egy helyes jelenet, a csoport minden hallgatója pszichológus volt, és én arról beszéltem kinek áll jól a fekete. Míg ők ott ültek és MIND tiszta feketében voltak, hááát mit ne mondjak, jót röhögtünk.
A fekete a tél típusú embereknek áll jól, ezt most hosszú lenne részletezni, röviden annyit, hogy a típusba sorolás alapja a bőr, a szem és a természetes hajszín, valamint mindezek összhangja.

Szerintem pazar fekete-fehér esküvői dekorációt tudnánk a megfelelő helyszínen, az erre alkalmas embereknek csinálni, talán majd eljön az ideje.
Mint ahogy nem is tudom mikor, de biztos egyszer elfogynak majd a bevásárló központokból a fehér, és a türkiz színű műfenyők is. Aztán, hogy vajon fejjel fogják e őket a polgárok lógatni vagy se? Pedig ugye ez volt a két évvel ezelőtti nagy ötlet. Hozzánk a kirakatokba idén már el is ért. A lakásokba mikor fog? Szerintem soha.

Rita

Nincsenek megjegyzések: