2010. márc. 4.

Avatar és a vasuti lovak feneke

Hogy miről beszélek? A 2010-es trend színeket, stílus irányzatokat nézve eltöprengtem és kérdéseim megválaszolásához Kassai Éva coach segítségét kértem. Előző interjúnk a 2009-es esküvő dekorációs bemutatónk apropóján készült. (Ide kattintva újra olvashatod!) 8+1 asztalt dekoráltunk, az éves divatrendeket ötvözve a klasszikus megoldásokkal. Akkori közvélemény kutatásunk eredménye azt jelezte, hogy legtöbben a zöld és a lila asztalt választották kedvencnek. Már meg sem lepődtünk, mikor az év végén elkészült szokásos összegzésben abszolút győztesként is ezek a színek kerültek ki.

- Évi, szerinted a világtrend alakította így, vagy van/volt ennek a két árnyalatnak valami olyan jelentése, ami ennyire befolyásolta az ifjú párok választását?
- A kérdés elgondolkodtató… Miután munkám során sokat dolgozom szimbólumokkal (így a színekkel is), biztos vagyok abban, hogy van összefüggés egy adott időszak és „trendi színei” között. Már az sem véletlen, hogy a Nemzetközi Divattanács nagyjai milyen irányvonalat határoznak meg aktuálisan a számunkra. Persze mindnyájan tudjuk, a cél alapvetően az, hogy a jól bevált, kényelmes ruhatárunkat évről évre kénytelenek legyünk lecserélni, ezáltal „jó” fogyasztókká válva hozzájáruljunk a divatipar fellendítéséhez. Ettől függetlenül a trendi formák, az árnyalatok leképzik a körülöttünk zajló folyamatokat. Tehát, hogy a kérdésedre konkrétan válaszoljak, hatással vannak ránk egy adott időszak energiái, amelyek megmutatkoznak színválasztásunkon keresztül is. Ezzel együtt kézzel foghatóan, erőteljesen befolyásol bennünket az üzletekben, kirakatokban, reklámokban ránk zúdított forma- és színvilág is.

- Válság van, ez a két szín, az álmodozó, ködös lila és a megbízható zöld vajon rezonált erre?
- A gazdasági válságból valóban egyfajta kiút lehet az elvágyódás egy szebb, érthetőbb, morálisan fejlettebb világba. Nem véletlen az Avatar című mozifilm hihetetlen sikere, amelyet pontosan ez a színvilág jellemez. A lilának és a kékeszöldnek az éteri keveredései egyébként a „neptuni” szimbólumcsoportba tartoznak, ahol megtalálhatjuk az egyetemleges szeretetet, a végtelen lélekóceánt, de az általad említett illúzióvilág, az elvágyódás és az ehhez hozzásegítő tudatmódosító szereket is. Mint minden a világunkban, ez is kétpólusú: fény – árnyék, feloldódás a szeretetben – vagy a drogban. Mi választunk.

- Az idei esküvős palettán a halvány pasztellek épp úgy megtalálhatóak, mint az élénk árnyalatok. Terjednek a több harmonizáló színből összeállított színvilágok. Mennyi esélyt látsz arra, hogy egy ónszürke, vagy a türkiz is akkora sikereket érjen el, mint mondjuk 2009-ben a zöld?
- Vannak divatkövető, konzervatívabb ízlésű emberek, akik nem reagálnak olyan gyorsan a trendek változására, mint úttörő, divatdiktáló társaink, akik azonnal be- és elfogadják az újat, az esetleg meghökkentőt. A karakteresebb, erőteljesebb, dominánsabb színek valószínű lassabban hódítanak tért, mint azok az árnyalatok, amelyek nagy felületen sem keltenek harsány hatást. Ezt a jelenséget Goethe Színtan című könyvében több mint 200 évvel ezelőtt már vizsgálta. A lényeg itt is a harmónián múlik. Ahhoz, hogy a többség (a meghívott vendégek például) szépnek találjon valamit, érvényesülni kellene a színdinamika alapvető törvényszerűségeinek, amelynek megvannak a szabályai. Valamiféle rendező elv szerint érdemes összeválogatni az árnyalatokat.

- 2010-re már nekünk is van olyan megkeresésünk, melyben „öko” dekorációt választott az ifjú pár. A média gerjesztette allűr ez, vagy a tudatos választások fejeződnek ki ezen a területen is? Mit sugall a vendégeinek szimbológiailag egy ilyen választás?
- Akár a média gerjesztette, akár nem, szerintem ez egy nagyszerű kezdeményezés. Mindig örömmel tölt el, ha valaki nem vár a „naaagy” központi csodára, hanem a maga erejéből, a maga lehetőségei közt tesz valamit környezete érdekében. Hogy a vendégeknek azt sugallja-e, hogy ők is hasonlóképpen kezdjenek el gondolkodni, vagy bolondos hóbortnak tarják-e az öko dekorációt, esetleg méltatlannak érzik, hogy az estéjüket újrahasznosított anyagból készült díszek között töltik, az már egyéni hozzáállás kérdése. A házasulandó pár közös döntése, hogy a ceremónia inkább róluk szól, vagy a vendégek kedvére szeretnének inkább tenni. A kettő persze nem zárja ki egymást, és végtére is, miért ne fejezhetné ki két ember így is a saját hitvallását.

- Nagyon sokszor halljuk érvként, hogy így szoktuk - úgy szoktuk, így láttuk - úgy láttuk. Te mire bíztatnád ezzel kapcsolatban a házasulandókat?
- Biztos sokan olvasták Coelho könyvében az egyik főhős dilemmáját, hogy miért vannak a vonatsínek egymástól pontosan 4 láb 8,5 inch-re (azaz 143,5 cm)-re. A kitartó kutatás eredményeképpen kiderült, hogy a rómaiak két kisméretű lovat fogtak a szekereik elé, és ahhoz alakították a kocsijaik keréktávolságát. Ezek nyomvonalába tervezték később a vasúti síneket. Tehát ma, azért nem tudunk nagyobb tárgyakat szállítani az ehhez ingatag szűk sínpáron haladó szerelvényeken, mert több mint 2000 éve valaki kitalálta, mi az ideális keréktávolság. Hogy a történet igaz-e vagy, sem, nem jártam utána. De a szimbolika tökéletes. Azért, mert valakinek az esküvőjén bevált valami, az nem biztos, hogy nekem is úgy lesz jó. A szokás még nem feltétlenül jelenti a legoptimálisabb megoldást. Viszont, ha már valami kipróbáltan, tökéletesen működik, nem kell újra feltalálni a villanyizzót, hogy világos legyen a teremben. Tehát arra biztatnék mindenkit, az esküvő szervezésének minden egyes lépésénél tegye fel a kérdést magának, miért is akarom én így és így ezt a részletet? Valóban ez számomra a legideálisabb, vagy megelégszem a mások által elém rakott „instant” megoldásokkal. És ebben a két fél, a férfi és nő, összeadhatja egyéni látásmódját, így lesznek ők többek 1 + 1 –nél. Persze, ez nem csupán az esküvő szervezésekor hasznos módszer…

Köszönöm Évi!
Rita

Nincsenek megjegyzések: