2011. jan. 30.

Ültetés

Ha meg van az elrendezés jöhet az ültetési terv!
Ebből aztán szoktak jó kis kalamajkák kialakulni! :) Egy jótanácsot fogadj el, nem kell ezt mindenkivel megosztani! Mert akkor a vége abszolút káosz.

Ha nincsen ötlet, igény, energia az ülésrend kialakítására, hagyhatjuk szabadon helyet foglalni vendégeinket, egyszerűen az érkezésük sorrendjében. Ennek előnye a kötetlenség, hátránya, hogy egy-egy később érkező kedves barát vagy rokon méltatlanul távol tud csak leülni a főasztaltól, és esetleg egy vadidegen összeszokott tásaság közé szorul be.

Kijelölhetőek az asztalok kategóriánként távolodva a főasztaltól, rokonok, távoli rokonok, barátok, munkatársak, távoli ismerősők....
Mellékelhettek névsort is, kit melyik asztalhoz szántok leülni, de asztalon belül mindenki dönthet ki mellé ül.

A formális ültetési rendnél pontosan kijelölitek a vendégek helyét az egyes asztaloknál. Ügyelve az asztaltársaságok összetételére és minden részletre, ami nem egyszerű feladat.

A főasztal a terem olyan pontján helyezkedik el amire mindenhonnan rálátni.Többnyire hosszú asztalról van szó, még akkor is ha a vendégek kerek asztalnál ülnek.
A hagyományok szerint az ifjú pár, családja és a tanúk - a főasztallal szemben állva, balról jobbra nézve - a következők szerint foglalnak helyet:
tanú, menyasszony anyja, vőlegény apja, menyasszony, vőlegény, vőlegény anyja, menyasszony apja, tanú.
A szokások persze nem kötelezőek! A legfontosabb, hogy jól érezzék magukat vendégeink!
Többnyire az elmúlt években a menyasszony szüleit az ő oldalára, a vőlegényét a másikra ültették párjaink, és ez így is teljesen jó volt.
Elvált szülők, házas tanúk esetebén érdemes végig gondolni, hogy elválasszuk-e őket párjaiktól, mert sok helyszínen már nem építhető olyan hosszú főasztal, hogy mind elférjenek.
Őszinte borzalommal hallgatom mikor elvált szülők közös gyermekük kedvéért sem tudnak ezen a napon legalább néhány órára egymás mellé ülni.

Lehetőség szerint az asztaloknál felváltva üljenek a hölgyek és urak!
Mérlegeljük azt is, hogy ki kivel fog szemben ülni a vacsora alatt!
Legyünk figyelmesek egyedül érkező vendégeinkkel és olyan helyre ültessük őket, ahol találnak beszélgető és táncpartnert!



A bejáratnál érdemes kifüggeszteni, állványra kihelyezni az ülésrendet. Ezen a leggyorsabb variáció ha abc sorrendben találhatóak a nevek mellettük az asztalszámmal. Nagyobb vendéglétszám esetén ezt két helyen is praktikus megtenni, továbbá vőfély, pincérek segítségét is igénybe venni...



De lehet kis térképes, rajzos ábrán is jelezni, hogy a bejárathoz képest melyik asztal hol helyezkedik el, és ki hol ül.



A jól megtervezett asztali ültetőkártyák mint kiegészítő dekorációs elemek fokozhatják a szín és stílus harmóniát, amellett, hogy praktikusak az ültetésben. Az ültetőkártya elárulja szomszédaink nevét ezzel téve könnyebbé a kommunikációt.


Az ültetési rend kidolgozásával érdemes megvárni a meghívók visszaigazolását.
Ha van bizonytalan visszajelzés, akkor ezzel tervezni kell, és kijelölni 1-2 helyet a "beesőknek".

Ahány esküvő annyi megoldás, de ültetni kell, így is úgy is, akkor pedig már csináljuk jól, hiszen a hangulat múlhat rajta!

Rita

Nincsenek megjegyzések: